Net als bij zoveel andere producten zijn er ook bij de vouwfietsen goedkope en dure fietsen. De goedkope fietsen zijn soms wel oké, maar het gros wordt gemaakt met goedkoop materiaal en hebben een korte levensduur. Helaas is een dure fiets niet per se beter.

De consumentenbond en de ANWB voeren vaak testen uit. Deze testresultaten zijn vaak erg handig om te bepalen wat een goede vouwfiets is. Ook wordt snel duidelijk wat de gemiddelde prijs van een goede vouwfiets is. Bekijk deze testresultaten om onpartijdige informatie in te winnen. Wist je dat de Crossfold een 8,8 scoorde in de test van de ANWB?

Overige en bijkomende zaken

Waar wil je nog meer op letten? Je wil weten hoe zwaar een vouwfiets is, wat belangrijk is voor het dragen. Misschien kan de fiets wel rollen in gevouwen staat, wat ook kan helpen. Is er een open kettingkast en zo ja, kan die je kleding vies maken? Hoe groot of klein is de vouwfiets als die is opgevouwen?

Bij elektrische vouwfietsen wil je bijvoorbeeld het bedieningsgemak nakijken en de actieradius vergelijken. Extra functies, zoals een gashendel met de bijkomende wetgeving of cruise controle, wil je ook van tevoren duidelijk hebben.

Samenvattend raden we aan om te letten op het vouwmechanisme van de fiets, het gebruiksgemak, hoe fijn de fiets rijdt, de mogelijke extra functionaliteiten, de prijs-kwaliteitverhouding en het uiterlijk. Een vouwfiets kopen is tegenwoordig bijna hetzelfde als thee kopen in de supermarkt: er zijn haast te veel soorten om uit te kiezen.