Met HDR krijgen films en series een extra laag, maar wat is HDR nu eigenlijk precies? HDR staat voor High Dynamic Range en dat betekent dat een HDR televisie een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft.

Om het simpel uitleggen kun je het een beetje vergelijken met een doos potloden. Zo heeft een HDR televisie meer verschillende potloden om een plaatje e tekenen dan een gewone SDR televisie.

Daardoor zie je meer verschillende tinten kleur. Een HDR tv heeft dus niet meer pixels en scherpte dan een 4K of Full HD televisie: het is een verbetering van het beeld op een ander vlak. SDR staat voor Standard Dynamic Range.

Spelen met donker en licht

HDR kun je eigenlijk zien als een softwarematige toevoeging aan je televisie, die het mogelijk maakt om de helderheid op specifieke plekken van je televisie op te schroeven.

Het grote voordeel daarvan is dat alleen de helderheid daar een flinke boost van krijgt, waar het precies moet. Zo worden de donkere gebieden die donker moeten blijven, blijven dat dan ook bij HDR. En als het echt nodig is, worden ze zelfs nog iets donkerder.